Contenuti
Dünya genelindeki uluslararası kargo hizmeti veren şirketler şunlardır; Fast-Express, DHL, TNT, UPS, FEDEX gibi firmalardır. Bu köklü şirketlerden bazıları henüz kargoculuk işlemlerinin yaygın olmadığı 1900’lü yılların başında kurulmuştur. Bu şekilde kurulan firmalar yıllar içerisinde Global’e açılmış ve dünya çapındaki şirketlerden biri olmuştur. Ülkemizde de uluslararası alanda hizmet veren yerli kargo şirketleri bulunmaktadır.
Bu şirketler; Yurt içi kargo, PTT kargo, MNG kargo ve Aras kargo gibi firmalardır. Yabancı kargo şirketlerinin neredeyse hepsinin Türkiye’de de şubeleri bulunmaktadır. Örneğin dünya çapındaki en büyük kargo şirketlerinden bir olan UPS’nin Türkiye’de 260’dan fazla şubesi ve 3000’den fazla çalışanı bulunmaktadır.
Worldwide Express Kargo, dünya çapında hizmet sunan kargo şirketlerinden biridir. Worldwide Express’in en önemli ve en farklı özelliği ise teslim aldığı kargoyu belirttiği sürenin içerisinde mutlaka teslim etmesidir. Worldwide Express, Avrupa’da ki müşterilerinin kargolarını 1 gün içerisinde, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki müşterilerin kargolarını 2 gün içerisinde ve Asya kıtasındaki müşterilerinin kargolarını 2 ya da 3 gün içerisinde teslim etmektedir. Worldwide’ın en önemli özelliği teslim süresini asla geçmemesidir.
Bu kadar kısa sürede teslim ediyor olmalarının en önemli nedeni ise Express kargo hizmetini kullanmalarıdır. Worldwide’ın yönetim merkezi Hong Kong’dadır. Ayrıca bu Global şirketin Türkiye’de de ortaklığı vardır. Worldwide, Türkiye’den talep edilen kargolarını Aras Kargo aracılığıyla göndermektedir.
Ülkemizde ve dünyada uluslararası kargo gönderimi sağlayan pek çok şirket bulunmaktadır ve en iyilerinden birisi Fast Express’tir. Uluslararası kargo gönderimi; ticari faaliyet yürütenlerin ve ailesine ile arkadaşlarına kargo göndermek isteyenlerin kullandığı bir yöntemdir. Uluslararası kargo gönderimi sağlayabilmek için Türkiye’de faaliyet yürüten yerli ve yabancı firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar deniz yoluyla, hava yoluyla ve kara yoluyla ulaşım sağlamaktadırlar.
Hava yolu ile ulaşım ise en çok tercih edilen ulaşım yöntemidir. Hava yolu ile ulaşımda firmaların sağlamış olduğu birçok özellik ve kolaylık bulunmaktadır. Özel kargo şirketlerinin hepsi hava yolu ile ulaşımda Express hava yolları adında bir yöntem kullanmaktadırlar. Express hava yolları; kargoların daha hızlı ve daha güvenli gönderilmesini sağlar. Express hava yolunu kullanan müşteriler normalde 10- 15 gün içerisinde ellerine geçebilecek kargoları bu yöntem sayesinde 3- 4 günde teslim almaktadırlar. Express hava yollarını Türkiye’de ki çoğu özel kargo firması kullanmaktadır.
Uluslararası alanda Fast Express en hızlı kargo gönderimini sağlamak için kargo şirketlerinin sunduğu hizmetlerden faydalanmak gerekir. Bu hizmetlerden biri online kargo seçeneğidir. Online kargo hizmetinde müşteri tercih ettiği kargo firmasının internet sitesine girebilir ya da uygulamasını indirebilir. Uygulama üzerinden kargo gönderme seçeneğine tıklayan müşteri uluslararası kargo gönderme ya da yurt dışına kargo gönderme seçeneği ile kargosuna kolaylıkla sipariş açabilir.
Kargoyu göndere bilmek için sipariş bölümünden kargonun adetini, ağırlığını ve boyutunu belirterek kargoyu firmanın şubesine götürebilir ya da kargonun istediği adresten alınmasını talep edebilir. Kargosunu firma aracılığıyla gönderen müşteri uygulama veya site üzerinden kargosunun durumunu, nerede olduğunu ve gideceği adrese ulaşıp ulaşmadığını takip edebilir.
Kargo gönderilirken özellikle yurt dışına kargo gönderilirken hava yolunu kullanmak kargonun gideceği adrese daha hızlı ulaşabilmesi için bu yöntem en iyi yoldur. Hava yoluyla kargo göndere bilmek için müşteri tarafından firmaya teslim edilen kargo paketlendikten sonra kargo şirketi tarafından kara yoluyla hava limanına götürülür. Fast Express kargolar uçağa alınmadan önce bazı kontrollerden geçerler.
Kontrollerden olumlu sonuç alan kargolar uçağa alınır ve ürün birkaç gün içerisinde gitmesi gereken adrese ulaşır. Gitmesi gereken ülkeye ulaşan kargo o ülkenin de gümrüğünden geçtikten sonra kargoyu getiren firmanın yurt dışı alıp verme ofisine götürülür. Bu ofislerde toplanan kargolar 2 iş günü içerisinde gitmesi gereken adrese ulaşır. Türkiye’de ki bütün kargo şirketlerinin hava yolu ile ulaşım sağlama imkanı vardır. Özellikle Türkiye’de şubesi bulunan yabancı firmaların birçoğunun kendilerine ait kargo uçakları bulunduğu için ulaşım daha kolaydır.
Fast Express şirketinin çok sayıda kargo uçağı vardır. Bu uçakları sayesinde diğer kargo uçaklarıyla anlaşmalarına gerek kalmadığı için gönderim ücreti daha az olmaktadır. Ayrıca ulaşımın sağlandığı uçaklar kendilerine ait olduğu için güvenlik açısından daha avantajlı olmaktadır. Bazı kargo firmalarının kendilerine ait uçakları bulunmamaktadır. Bu firmalar hava yolu ile kargo gönderirken diğer kargo uçaklarıyla anlaşmaktadırlar. Ya da sevkiyat büyükse firma isterse kendisi için uçak kaldırır.
Uluslararası kargo firmaları dünyanın her ülkesinde faaliyet gösteren global firmalardır. Fast Express firması dünya çapında 5 kıta 200’ü aşkın ülkeye kargo gönderimi sağlayan en büyük uluslararası kargo firmalarından birdir. Birçoğunuzun yakından tanıdığı kargo firması DHL Amerika merkezli bir firmadır. DHL her yıl dünya çapında 1,3 milyar paket dağıtmaktadır.
Bu tarz büyük kargo firmaları uzun yıllarda sistemlerini oturtmuş ve dünya geneline yayılmışlardır. DHL’nin dünyadaki 220’den fazla ülkede şubeleri bulunmaktadır. Ayrıca bu firmanın 380.000 fazla çalışanı bulunmaktadır. Türkiye’de ki yerli kargo firmalarının diğer ülkelerde şubeleri yoktur. Ancak yurt dışındaki birçok ülkede ortakları bulunmaktadır. Kargo firmalarında internet üzerinden sipariş oluşturabilmek için yük bilgilerini girmek ve ulaşım yöntemi seçmek yeterli.
Hava yolu ile taşınacak olan kargolarda fiyatı belirlemek için bazı hususlar vardır. Bu kriterler ile yapılan hesaplarda elde edilen sonuçla gönderme ücreti belirlenir. Fast Express Hava kargo ile gönderilecek olan ürünlerde fiyatı belirlemek için ürünün ağırlığı hesaplanır, daha sonra boyutu ölçülür ve ikisinin ortalamasıyla fiyat belirlenir. Türkiye’den yurt dışına gönderilecek olan ürünlerin gönderim ücretleri şu şekildedir; 0.5 kilo: 16 dolar, 1 kilo: 17 dolar, 1.5 kilo: 18 dolar, 2 kilo: 19 dolar, 2.5 kilo: 25 dolar, 3 kilo: 30 dolar, 3.5 kilo: 34 dolar, 4 kilo: 38 dolar, 7.5 kilo: 60 dolar, 9 kilo: 67 dolar, 10 kilo: 73 dolar, 11 kilo: 75 dolar. Bu şekilde belirlenen fiyatlar en düşük 287 lira, en yüksek de 1347 liradır. Yani ortalama fiyat 713 liradır.
Hava yolu ile gönderilecek olan kargolarda rayiç fiyatlar bu şekildedir. Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’den gönderilecek olan kargoların fiyatları ise şu şekildedir. 2 kilogram ürünlerin en küçük boyutluları için ücret 9 Euro’dur. Yine 2 kilogram olan büyük ürünler için ücret 15 Euro’dur. Diğer yandan 5 kilogramlık ortalama boyuttaki ürünleri için ücret 30 Euro’dur.
Uluslararası kargo taşımacılığı artık pek çok kişinin kullandığı ve tercih ettiği bir şeydir. Uluslararası kargo taşımacılığında neredeyse her ürünün gönderimi sağlanmaktadır. Ancak gönderilmesi yasak olan ürünlerde vardır. Bu ürünlerden bazıları ateşli silahlar, ses bombaları, havai fişekler, yanıcı ve yakıcı maddeler gibi tehlikeli ürünler ile yolda bozulabilecek süt, yoğurt, peynir gibi organik ürünlerdir. Diğer yandan canlı hayvanların da kargoyla taşınması yasaktır.
Uluslararası kargo taşımacılığında hediyelik ürün, takı, tekstil ürünler, araç parçaları ve ziynet eşyası gibi pek çok ürün taşınabilmektedir. Uluslararası kargo taşımacılığı daha hızlı olduğu için hava yolu ile sağlanmaktadır. Çünkü kara yolu ile yurt dışına kargo gönderimi aylar sürebileceği, deniz yoluyla da kargoların hava yoluna istinaden daha az güvende olduğu gerekçesiyle çoğu zaman hava yolu kullanılır. Uluslararası kargo taşımacılığı için firmaların sunduğu sanal hizmetler de bulunmaktadır.
Bunlar e- kargo ve e- ihracat gibi şeylerdir. E- İhracat da kargoda olduğu gibi çoğu ürünün nakliyesi sağlanmaktadır. E- ihracat ticari faaliyete girdiği için gönderilebilecek ürünler listesi daha uzundur. Örneğin e- ihracat da 300 kilogramı aşmayan ve toplam ticari değeri 15.000 Euro’dan fazla olmayan ürünler gönderilebilir. Yani Türk lirasıyla ticari değeri 273.000 lirayı aşmayan 300 kilogramlık ürünler gönderilebilir.
273.000 liranın üzerinde değere sahip olan mallar ise makro ihracat seçeneği ile gönderilebilir. Makro ihracat da gönderilecek ürünün fiyatı ve ağırlığı fark etmeksizin gönderilir. Ancak makro ihracat yapabilmek için bir ihracat şirketi açmak gerekir. Makro ihracat da gönderilecek olan malların nakliyesi nakliye firmasıyla ortak konuşarak gerçekleşir. Yani internet ortamı üzerinden sipariş sağlanamaz. Gönderilecek olan malların nakliye ücreti de firmayla ortak konuşarak sağlanır.
Uluslararası alanda nakliye ücretleri firmadan firmaya değişmektedir. Özel firmaların ücretleri de devlet şirketlerinin fiyatlarından farklıdır. Çünkü özel firmalar bazen daha donanımlı hizmetler sunmaktadır. Örneğin uluslararası alanda hizmet veren Türk firmalarından birçoğu Express kargo hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de işlem yürüten yabancı Türk firmalarının da diğer ülkelerde şubeleri ve temsilcilikleri olduğu için bu tarz işlemler kullanılmakta ve müşterilere daha iyi hizmet vermeye çalışılmaktadır. Uluslararası nakliye ücretlerinde en küçük paketler için rayiç ücretler 300 liradır. En büyük paketler içinde fiyat 1000 liradan fazla olmaktadır. Ancak bu fiyatlar devlet firmasının fiyatlarıdır. Devlet firmalarının dışında özel şirketlerde fiyatlar biraz daha farklı olmaktadır. Çünkü özel firmaların sundukları ekstra hizmetler, online ortamda daha çok bulunmaları ve yurt dışında ortaklarının daha çok bulunması bu fiyatları arttırmaktadır.
Uluslararası kargo da, kargo istenilen şirkete teslim edildikten ve gönderim ücreti hesaplandıktan sonra müşteri gönderim ücretini öder. Ücret ödendikten sonra firma 2 ya da 3 gün içerisinde ülkeden çıkartılmak için gümrüğe teslim edilir. Ürün gümrükten sorunsuz geçirilirse uçakta hazırlanan bölüme konur ve yola çıkar. Ürün gitmesi gereken ülkeye ulaştıktan sonra gümrükten geçer ve ürünü gönderen firmanın o ülkedeki şubesine ulaştırılır ve daha sonra sahibine teslim edilir. Müşteri bütün bu süreçleri firmanın uygulamasından ya da internet sitesinden takip edebilir. Ürünün yola çıktığını, nerede olduğunu, gümrükten geçip geçemediğini, gitmesi gereken ülkeye ulaştığını ve daha birçok şeyi takip edebilir.
Yabancı kargo firmaları, nerede ve ne zaman kuruldukları bilgiler şu şekildedir; FEDEX, Amerika Birleşik Devletleri, 5 Mayıs 1971. UPS, Amerika Birleşik Devletleri, 28 Ağustos 1907. DHL Amerika Birleşik Devletleri, San Francisco, 25 Eylül 1969. Deustche Post, Almanya, 2 Ocak 1995. Bu firmaların hepsi köklü firmalardır. Bu firmalar Global’e açılmış uluslararası alanda hizmet veren ve yaklaşık 200 ülkeden fazla ülkede şubeleri bulunan ve hizmet veren şirketleridir. Yabancı kargo firmalarının Türkiye ile ortaklıkları vardır. Bu ortaklıklar doğrultusunda Türkiye’de ki yerli bir firmaya gelen yurt dışına kargo işlemi iki firma arasındaki ortaklılar doğrultusunda birlikte çözülmektedir. Siparişi alan Türk firmasının yurt dışındaki başka bir kargo şirketiyle ürünü göndermesi anlaşmalarına aykırı olacağından firmanın tazminat ödemesi gerekebilir.