Contenidos
Yurt dışına kargo gönderilirken kargo firmasıyla irtibat halinde bulunmak önemlidir. Kargo gönderiminde herhangi bir sorun olması durumunda firmayla iletişimde kalmak sorunun çözümü için önemlidir. Örneğin kargonun gümrükten geçememesi durumunda firma müşteriyle irtibat sağlamazsa sorunu çözemez ya da sorunun çözüm süreci uzar. Zaten kargo firmaları bu gibi durumlara karşın müşterilerinin numaralarını ya da mail adreslerini mutlaka almaktadır. Fast Express iletişim bilgileri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Özellikle yurt dışına kargo göndermek gibi büyük işlemlerde sorunların acil çözülebilmesi için iletişim sağlamak önemlidir. Müşteri firma ile olan iletişim hakkını sipariş vermeden önce ön fiyat almak için ya da kargosunun nasıl ve hangi şartlarda teslim edileceğini öğrenmek için kullanabilir. Yurt dışına kargo gönderilirken oluşturulan siparişlerde firmalar mutlaka kayıt yapmaktadır. Kargo teslim edildikten sonra dahi bir sorun çıkması durumunda firmalar müşteri ile iletişim kurabilmek için belirli bir süre o müşterinin kaydını silmezler. Diğer yandan firmalar kargoyu teslim alacak kişinin iletişim numarasını isteyebilir.
Yurt dışından Türkiye’ye gönderilecek olan kargoların gönderim ücretleri ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ayrıca bir birliğe üye olan ülkelerin belirli ülkelere karşı kargo gönderim ücretleri hemen hemen aynıdır.
Örneğin Avrupa Birliği’ne üye olan devletlerden Türkiye’ye gönderilecek olan kargoların ücretleri birbirlerine çok yakındır ve stabildir. Avrupa Birliğinden Türkiye’ye gönderilecek kargoların 2022 yılındaki ücretleri şöyledir; 2 kiloluk ürünler için 9 ve 16 Euro arası, 5 kiloluk ürünler için ise 30 Euro. Kilonun aynı olmasına rağmen fiyatın değişmesinin sebebi ürünün boyutunun daha büyük olmasıdır.
Amerika Birleşik Devletlerinden Türkiye’ye gönderilecek kargoların TL bazındaki ücretleri ise şu şekildedir; 5 kilogramlık ürünler için 371 lira, 10 kilogramlık ürünler için 741 lira, 20 kilogramlık ürünler için 1481 lira. Amerikan kargo şirketleri için ürünün ağırlığı boyutundan daha önemlidir. O yüzden fiyatlar bu şekildedir. Amerika’dan Türkiye’ye kargo gönderme hizmeti veren Fast Express dışında alternatif kargo şirketleri de bulunmaktadır. Bunların dışında DHL gibi uluslararası alanda lider olan kargo şirketleriyle de Amerika’dan Türkiye’ye gönderim sağlanabilir.
Ayrıca Fast Express, DHL, PTT ile kargo anlaşması bulunan bir şirkettir. Bu gibi firmalar aracılığıyla gönderilen kargolar Express kargo yöntemiyle 2 gün içerisinde Türkiye’ye ulaşmaktadır. Afrika kıtasından Türkiye’ye kargo göndermek ise biraz daha zahmetli ve maliyetlidir. Çünkü Afrika ülkelerinin çoğunun denizlere kıyısı olmadığı için limanları bulunmaz ve gönderilecek kargolar pek çok ülkeden geçmek zorunda kalır.
Bu sebepten verilen gümrük vergileri ile birlikte ücret artmaktadır. Bu sebeplerden ötürü kargo firmaları Afrika’da ki müşterilerine gönderecekleri paketleri olabildiğince küçük paketlere koymalarını tavsiye ederler ki ürünün kapladığı alan daha az olsun ve gönderim ücreti azalsın. Afrika’dan Türkiye’ye gönderilecek kargoların ücretleri Avrupa’dan gönderilecek kargolara nazaran çok daha fazladır. Örneğin 0.5 kiloluk bir ürünün Avrupa’dan Türkiye’ye gelmesi 5 Euro gibi bir fiyatla çözülürken aynı ürünün Afrika’dan gönderilmesi 32.6 Euro’dan başlamaktadır. Yani aralarındaki fark 6 kattan bile fazladır.
Fast Express ile Türkiye’den yurt dışına sıklıkla kargo gönderen şahıslar ya da şirketler özel indirimlerden yaralanabilirler. Ayrıca kargo şirketleri ilk defa kendileri aracılığıyla ürün gönderecek müşterileri için hoş geldin indirimi tarzında indirimler uygulamaktadırlar. Yurt dışına kargo gönderecek firmaların kargonun gideceği ülke de ya şubeleri bulunması gerekir ya da ortaklıkları bulunması gerekir. Diğer türlü gönderecekleri kargoları gittikleri ülkede teslim alabilecek bir firma ile anlaşmaları gerekir. Yoksa paketler gümrük kapısında kalmaktadır.
Yurt dışına gönderilen kargoların sahipleri tarafından hava alanlarından alınması mümkün değildir. Kargo sahibi ancak kargosu o firmanın o ülkedeki ofisine ulaştığı zaman teslim alabilir. Ya da ürünün belirttiği adrese gelmesini de bekleyebilir. Yurt dışına kargo gönderilirken yerli yabancı birçok firmadan fiyat teklifleri alınabilir, en uygun görülen kargo firması tercih edilebilir. Kargo firmalarından fiyat almak için firmanın şubesine gitmek gerekmez. Onun yerine firmanın internet sitesi üzerinden teklif al bölümüne tıklayarak kargonun adetini, kilosunu ve boyutunu belirtmek ve daha sonra da ulaşım yolunu seçmek fiyat almak için yeterlidir.
Yurt dışına gönderilecek acil kargolar için Fast Express gibi şirketleri tercih etmek daha uygundur. Çünkü devlet firması 10- 15 günde ürünün gönderimini sağlarken, özel şirketlerle bu durum bazen 3 güne kadar inmektedir. Uluslararası özel kargo şirketlerinin acil kargoları hızlı bir şekilde gönderebilmek için yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanı Express hava yollarıdır
Diğer seçenekler ise kapıdan kapıya teslim Express uçak servis ve kapıdan kapıya teslim ekonomik uçak servis ve hava kargo ihracat gibi şeylerdir. Express kargo hizmetinde teslim alınan ürünler özel ürün olarak sayılmaktadır. Bu ürünlerin teslimatı en kısa sürede sağlanmaya çalışır. Yaklaşık 2- 3 iş günü içerisinde kargonun teslimatı gerçekleşir.
Express kargo gibi hava hizmetlerini genelde şirketler ve zengin müşteriler kullanmaktadır. Yerli Türk firmalarının özellikle Avrupa Birliği üye devletlerine ve ABD’ye karşı uyguladığı özel fiyat tarifeleri vardır. Bu tariflerde normalde 300 Euro’dan aşağı taşınmayacak ürünler 60 Euro gibi fiyatlarla taşınmaktadır. 30 kilogramlık ürünün sevkiyatını 60 Euro’ya taşıyan yerli Türk şirketleri vardır.
Bazı şirketler 20 kilo üzeri her ürünü yalnızca 20 kiloyu geçtikten sonra kilo başı 1 Euro alarak taşımaktadır. Yurt dışı kargo servislerinden genel para birimi Euro’dur. Amerika’dan gönderilecek kargolar için bile Euro cinsinden ödeme alınmaktadır. Ancak örneğin Türkiye’den Amerika’ya kargo gönderilirken belirlenen ücret istenilirse Euro cinsinden değil TL cinsinden ödenebilir. Ücret TL olarak ödenecekse para Euro’dan liraya çevrilir ve 10 Euro olan gönderim ücreti için 182 lira ödenebilir.
Yurt dışından Türkiye’ye kargo göndere bilmek için yabancı firmalar Türkiye’de şubeler açmışlar ve Türk firmalarıyla ortaklıklar kurmuşlardır. Amerikan merkezli Global kargo şirketlerinin hepsinin Türkiye’de yüzlerce temsilcilikleri ve şubeleri bulunmaktadır. Ayrıca bu şirketlerin hepsinin kendi uçakları ve hava filoları vardır. Bu sayede daha hızlı bir şekilde, gönderim için başka firmalarla anlaşmaya gerek kalmadan bu işlemler halledilebilir. Yabancı kargo şirketlerinin ulaşım için kendi uçaklarının bulunması kendi vatandaşlarına güven vermektedir. Diğer yandan Yurt dışında yaşayan biri PTT kargo ile Türkiye’ye kargo gönderimi de sağlayabilir. PTT kargonun yurt dışında ortakları bulunmaktadır. Ayrıca PTT gibi Yurt içi kargo, Aras kargo ve MNG kargo gibi şirketlerin de yurt dışında ortakları vardır. Bu ortaklılar sayesinde bu firmalar aracılığıyla yurt dışından Türkiye’ye kargo gönderme işlemi sağlanabilir.
Yurt dışı kargo hizmetini sağlamak artık şirketler arası mektuplaşma için, kişinin ailesine bir ürün gönderebilmesi için ya da ticari işlemler için çok önemlidir. Globalleşen dünyada artık şirketler sadece yurt içinde değil yurt dışında da faaliyet yürüttüğü için ticari işlem hacmi artmış ve bu durumda ürün nakliyesini gerekli hale getirmiştir. Yurt dışı kargo işlemlerini sürdürebilmek için firmaların sunduğu online hizmetlerde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; e- ihracat, mikro ihracat, makro ihracat, e- kargo Express kargo, hava kargo, kapıdan kapıya teslim gibi şeylerdir. Bütün bu işlemleri gerçekleştirebilmek içinde deniz yolu, hava yolu ve kara yolunun dışında Express kurye gibi daha hızlı hizmetlerde vardır. Kargonun dışında ticari işlem yapabilmek ve mal gönderimi sağlamak için ihracat yöntemi kullanılır. İhracat da genellikle deniz yolu kullanılır. İhracat işlemlerini sürdüre bilmek için iki şirket anlaştıktan sonra ortak bir lojistik firması bulurlar. Bu bulunan ortak firma aracılığıyla nakliye işlemleri sağlanır. Süreç ise şu şekilde işler. Lojistik firması belirlenen adresten kara yolu ile gelip ürünlerin sayımını yaptıktan sonra teslim alır. Teslim alınan mallar en yakın limana götürülür. Limanda öncelikle gümrük işlemleri sağlanır. Mâlların nereye götürüldüğü ve mallar ile ilgili gerekli bilgiler bildirilir. Daha sonra gümrük vergisi ödenir. Gümrük vergisi ortalama %18 ile %20 arasında olmaktadır. Vergi ödendikten sonra mallar yola konulur. Birkaç günlük süre içerisinde başka bir limana uğramadan tek vesait ile ürünler gitmesi gereken ülkeye yollanır. O ülkede de mallar gümrükte kontrolden geçer ve ülkeye girişi sağlanır. Daha sonra mallar ya alıcı tarafından teslim alınır ya da alıcının adresine ulaştırılır. Eğer ihracat örnek olarak Güney Afrika ülkesine sağlanacaksa bu ülkenin denize kıyısı olmadığı için Türkiye’den yollanan mallar öncelikle Mısır’a giriş yapar. Daha sonra pek çok ülkeden geçerek Güney Afrika’ya ulaşır. Ancak bu sırada ürünün geçtiği her ülke için vergi ödenir ve belirlenen ücret de artış olur.
Yurt dışına gönderilecek olan kargoların ücretleri firmadan firmaya ve ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’den Avrupa’ya gönderilecek kargoların ücretleri başka, Amerika’ya gideceklerin ücretleri başka, Afrika’ya gideceklerin ücretleri başkadır. Ancak genel olarak hepsinin gönderim ücretleri Euro ile ödenir. Fiyat hesaplaması ise şöyle yapılır; ağırlığı 2 kilo 25 x 35 x 30 cm boyutlarındaki ürünün ücreti 8.89 Euro, ağırlığı 2 kilo 90 x 90 x 90 cm boyutlarındaki ürünün ücreti 15.89 Euro, ağırlığı 5 kilo olan ürünler içinde 29.99 Euro. Fiyat hesaplamalarında ki kriterler ise ağırlık x boyut x 5000 olarak hesaplanır. Sonuç kilogram cinsinden alınır ve fiyat o şekilde belirlenir. Ağırlık ve boyutun ortalaması ile de fiyat belirlenebilir. TL cinsinden ücretlerde 2022 yılı için şöyledir; 5 kilogramlık ürünler 311 lira, 10 kilogramlık ürünler 596 lira ve 20 kilogramlık ürünlerde 1162 liradır.
Yurt dışına olacak en uygun kargo ücreti FAST Express gibi alternatif yabancı firmalar, PTT kargo gibi devletin kurumları veya Yurt içi kargo gibi kendi özel hava araçları olmayan firmalardır. FAST Express’in Türkiye ile ortaklığı bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul, İzmir gibi şehirlerde de şubeleri vardır. Yurt İçi Kargo gibi firmaların kendi uçakları bulunmaz, yurt dışına gönderim için diğer kargo uçaklarıyla anlaşma sağlarlar. PTT kargonun da yurt dışındaki çoğu ülkede ortaklıkları vardır. Bu sayede kargo gönderimleri daha kolaydır. DHL, UPS gibi firmalar bu sektörün en büyükleri olduğu için bu şirketlerin ücretleri daha pahalı olmaktadır. Yurt dışına kargo gönderilirken ulaşımın kolay sağlanması da fiyatı etkiler. Ulaşım kara yolu olarak tercih edilirse ücret çok artmaktadır. Deniz yolu alternatif ücret olarak görülmektedir. Hava yolu ise en mantıklı yöntem olacaktır. Özellikle Express kurye gibi hizmetlerde büyük kolaylık sağlamaktadır. Express kuryeyi genelde büyük şirketler tercih eder.