Contenidos
Yurtdışı ihracat gönderilerinin yetkili olan kargo firmaları tarafından elektronik ortamda yapılmasını sağlayan mikro ihracat bir ihracat modeli olarak tanımlanmaktadır. Bu ihracat modeli günümüzde yurtdışında küçük ebat ve düşük ağırlıklarda ürün satışını kolaylaştırmaktadır. Klasik ihracattan farklı olan yanı ise mikro ihracatta yurtdışında yapılmakta olan satış işlemleri için ihracatçılar birliğine ihtiyaç duyulmamaktadır. Aynı zamanda işlemler için gümrük müşavirliği hizmeti vermekte olan bir kurum ile çalışmak gerekmemektedir. Bu yüzden küçük çaplı ihracat gönderileri için günümüzde mikro ihracat yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda popülerleşmiş olan bu model ile farklı şekilde avantajlar kazanılmış ve kişiler daha rahat etmiştir.
300 kg ağırlık ve 15 bin Euro değeri geçmemekte olan ticari satış amacıyla yapılmakta olan kısıtlama olmayan, farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile yapılmaktadır. Bu sınırlar içinde yer almakta olan herhangi bir ürün sadece yetkili teslimat firmaları tarafından düzenlenen ETGB ile yurtdışındaki bir müşteriye gönderilebilmektedir. Mikro ihracat mevzuatı, binlerce firmanın yurtdışına açılmasını sağlamaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafından yaygın olarak kullanılır.
Mikro ihracatın kapsamına girmekte olan limitli ürünler dışında kalan ürünler bulunmaktadır. Tamire, sergiye veya fuara giden ürünler, ülkeye geri dönmesi gereken eşyalar, bedelsiz numuneler ve hediyeler mikro ihracat kapsamı dışında tutulmaktadır. Denetime tabi olan bazı ilaç ve kimyasal ürünler de mikro ihracat ile yurtdışına gönderilememektedir. Bunun için gerekli görülen bazı gümrük belgeleri bulunmakta ve bunları da temin etmeniz gerekmektedir. Hızla gelişmekte olan küresel pazarlarla beraber küçük iletmelerin uluslararası ticaret dünyasına girmelerine yardımcı olmak için gelişen durumlar daha pratik şekilde kullanılmaktadır.
E – Ticaret alışverişleri esnasında sipariş edilmekte olan ürünlerin yurtdışına gönderilmesini sağlayan bir sistem olan mikro ihracat farklı şekilde avantajlar oluşturup bazı faktörlere ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldırmaktadır. Özel aracılık ve depozito ücretlerini ödemek gerekmez ve çıkış depo ücretinin de ödenmesine gerek kalmaz. Vekaletname gerekmediği için de noter ücreti alınmamaktadır. En aza indirilmiş olan evrak işleri ile de zamandan tasarruf edilmektedir. İhracat ürünlerinin alıcıya teslim edilmesi oldukça hızlıdır. KDV iade işlemleri de kolay olmaktadır. Beyanname arşivi gerekli görülmemektedir. Bu sayede çok karmaşık prosedürler olmadan da yurt dışına ürün gönderilebilir ve yeni pazarlar keşfetme imkanı doğar. Ayrıca mikro ihracat sayesinde satılabilecek pek çok ürün bulunmaktadır.
Yurtdışına gönderilen ve bunun için yetkilendirilmiş kargo firmaları tarafından elektronik ortamda yapılan pratik ihracat modelinin Türkiye’ye özgü olan destekleri de mevcuttur. Mikro ihracat yapan bir işletmenin bu noktada gönderileri faturalandırması gerekmektedir. Bu yüzden de mikro ihracatın faturasının yapılması ve bu yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. İlk olarak navlun ve sigorta gönderici tarafından ödenmişse bunu ayrı ayrı olarak kalemlerle belirtmek gerekir. Mikro ihracatlar için fatura ya da matbu fatura ile mikro ihracatın çıkışının yapılması gerekmektedir. E – fatura ile mikro ihracatın çıkışı yapılamamaktadır. E – fatura ile gönderim için ise Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemiyle E – fatura sisteminin entegrasyon çalışmasının yapılmasının ardından ETGB ile mikro ihracatlarda E – fatura kullanılabilmektedir. Mikro ihracatın faturasında gümrükleme hizmet bedeli gibi ek kalemler yazılamamaktadır. Sadece eşya bedeli, navlun, sigorta ve banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilmektedir.
Mikro ihracatın faturasında GTIP ve menşei bilgisi de mutlaka yazılması gerekmektedir. Faturadaki gönderi konusunun ürün tanıtımı da Türkçe olacak şekilde yapılmalıdır. Mikro ihracatın faturalarında KDV kalemi eklenmemektedir. Gönderi ile verilecek olan resmi fatura ile proforma faturadaki fiyatlar ve miktar gibi detaylar tam olarak yanlışsız şekilde uyuşmalıdır. E – arşiv faturalar çıktısı alındıktan sonra da ıslak kaşe ve de imzalı olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Mikro ihracatın faturasında zorunlu olarak bulunması gerekenler ise şunlardır:
Gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası, imza ve kaşe, fatura tarihi, numarası ve tipi, düzenlenme tarihi ve zamanı. Gönderinin teslim şekli, ürünün menşei, Ürünlerin menşei farklı ülkeler ise ayrı ayrı belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca mikro ihracatın faturası oluşturulurken adres bilgilerinde ülke adının mutlaka belirtilmesi önemlidir. Sisteme entegre imza ve kaşe bulunmamaktaysa fatura çıktısının üzerine ıslak imza ve kaşe iletilmesi zorunludur. Faturanın logo kısmında yer alan e – fatura diğer alanlardaysa E – arşiv fatura yazmaktaysa bile fatura kabul edilmektedir. Bu yüzden eksik ya da hatalı bir işlem yapılmaması adına faturada zorunlu olarak belirtilen alanların kesinlikle gözden kaçırılmaması gerekmektedir.
Yurtdışına gönderilmekte olan ürünlerin faturası kesilirken belirtilen noktaların kesinlikle yer alması gerekmekte ve buna göre fatura hazırlanmalıdır. Bunlar doğru ve eksiksiz şekilde yapılırsa faturaya dair olan tüm işlemler daha sağlıklı şekilde sorunsuz olarak ilerleyebilmektedir. Bazı durumlarda fatura tipi, belge numarası, mal kodu ve açıklaması, gönderilen ürününü tutarı ve ödenecek toplam tutar, iskonto oranı ve tutarı, ürünün birim fiyatı gibi detaylarda yer almaktadır. Her biri ürün ve yapılacak olan kargo işlemi hakkında bilgi verdiği için de mikro ihracat faturası düzenlenirken bu noktalara daha çok dikkat edilmelidir. Herhangi bir yanlışlık olmaması adına mikro ihracat fatura örneği dikkate alınarak faturanın adım adım doldurulması ve oluşturulması gereklidir.
Mikro ihracatın özelliklerinden biri de sınırı olan bir model olmasıdır. Bu yüzden sınırlar çerçevesinde ihracatın yapılması gerekmektedir. En önemli olan mikro ihracat kuralları ise tutarın 15 bin Euro’dan, ağırlığın da 300 kilogramdan az olmasına dikkat edilmesi gerektiğidir. Bu ticaret modelinin uygulamaya onulması için de öncelikle ürünler bu nitelikleri taşıyabiliyor özellikte olmalıdır. Resmi süreç ise klasik ihracata göre çok daha pratik ve kolay şekilde olmaktadır. İşlemler daha basit ve hızlı şekilde ilerlemektedir. Klasik ihracat yapan firmalar doğrudan bir gümrük müşaviri ile iletişime geçmek zorundayken mikro ihracatta böyle bir durum yoktur. Klasik ihracatta süreç çok sayıda evrak ve çeşitli masraflarla ilerlemektedir.
Mikro ihracatta ise işler daha kolay yapılmakta ve gümrük müşaviri ile iletişim kurulmasına gerek kalmamaktadır. ETGB hazırlama ve düzenleme yetkisi olan bir kurumla iletişime geçilmesi oldukça yeterlidir. Söz konusu kurumlar da uluslararası taşıma yapmakta olan kargılar ve lojistik firmalardır. Bu firmalara mikro ölçekteki ihracata konu olan ürünlerin orijinal faturası ve İngilizce kopyası teslim edilmektedir. İlgili firma da söz konusu olan ticari faaliyeti gerçekleştirmektedir. Daha sonra vergi idaresi gibi işlemler de halledildikten sonra süreç tamamlanmış olmaktadır. Eğer E – ticaret yapmakta iseniz bu süreç sizin için daha kolay ve pratik şekilde ilerleyebilmektedir. Mikro ihracatı kullanmak isteyenler için birden çok ürünün bu kapsama dahil edildiğini söylemek mümkündür.
Bu ürünler ise ev tekstil ürünleri, dekorasyon ürünleri, mobilya gibi ürünlerden oluşmaktadır. Mikro ihracatın yapılması için ilk olarak vergi mükellefi olunması gerekmektedir. Taşıyıcı firmalar bazı belgeleri de talep edebilmekte ve dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu, fatura nüshaları, çeki listesi gibi belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ürünleri bu belgelerle beraber lojistik firmalara teslim etmek ile hızlı ihracata başlanmış olmaktadır. Burada unutulmaması gereken husus satış amaçlı olan ürünlerin bu yolla gönderilmesidir. Uygulanması gereken bazı adımlar olmakta ve bunlara dikkat edilmesi durumunda işlemleriniz hızlıca oluşturulmaktadır.
Farklı isimlerdeki kurumlar başta olacak şekilde pek çok kurum elektronik ticaret gümrük beyannamesi düzenleme yetkisine sahip olmaktadır. Özellikle bir KOBİ iseniz mikro ihracat sizler için geleneksel bir ihracata göre daha tercih edilebilir olmaktadır. Çünkü sağladığı avantajlar büyümeniz için de iyi bir adım olabileceğinden birçok firma tarafından tercih edilmektedir. Ürünlerin Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyasıyla yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim edilmesi yeterlidir. Elektronik ticaret gümrük beyannamesi sistemiyle yapılan bu ihracat modelinde KDV iadesi alınması için size verilen elektronik ticaret gümrük beyannamesi sorgu numarasını kullanabilir ve böylelikle KDV iadesi alabilirsiniz. Bu yüzden işlemlerin yeterli ve doğru şekilde bilinmesi doğrultusunda işlerinizi daha pratik ve kolay şekilde halledilebilecektir. Mikro ihracat nasıl yapılır? Diyenlerin bu adımları takip etmesi gerekmektedir.
Bu ihracat modelini daha yeni kullanmaya başlayan şirketlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan KDV iadesinin mümkün olup olmadığıdır. Yurtdışına elektronik ticaret gümrük beyannamesi kullanılması kişilerde KDV iadesi alınıp alınamayacağı sorusunu doğurmaktadır. Fakat hem normal ihracat hem de mikro ihracat için satılmakta olan tüm ürün ve eşyalarda şirket ihracata devam ettiği sürece KDV iadesi alınabilmektedir. Mikro ihracatı kullanarak satış gerçekleştiren şirketler ürünlerden KDV iadesi alabilmek için ürün gönderilirken hazırlanan elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve ürüne ait olan fatura ile maliyeye başvurulması gerekmektedir. Gerekli olan tüm evraklarla maliyeye başvurulduğu zaman KDV iadesini hem mikro hem de normal ihracattan alabilirsiniz.
Mikro ihracatın işlemleri genellikle uluslararası çalışmakta olan ticaret platformları tarafından gerçekleştiği için kullanılan yöntemler ve güvenilirlik oldukça iyi durumdadır. Hem müşterilerin hesap ve ödeme bilgilerini korumak hem de satıcıların almakta olacakları ödemeleri güvence altına almak adına bu platformların güvenlik önlemlerini almış durumdadır. Bu sayede E – ticaret platformları üzerinden gerçekleştirilen tüm ödemeler hem platform hem de bankalar tarafından korunmaktadır. Mikro ihracatın işlemlerinin gerçekleştirilmekte olduğu platformlara giriş yapılarak da tüm güvenlik prosedürleri görüntülenebilir ve güvenilir olup olmadığına bakılabilir. Bu sayede akılda soru işareti kalmasına ya da işlemlere bu şekilde başlanıp başlanmama konusunda kararsız kalmaya engel olmuş olunur.
Mikro ihracatın kullanma aşamasında elde edilen bir diğer avantaj olarak KDV iadesini söylemek mümkündür. Çünkü kullanıcılara böyle bir kolaylık sağlanmakta ve istedikleri zaman KDV iadesi alabilirler. İade işleminin gerçekleşmesi ve bu konuda rahatlama olması adına söylenen asımların takip edilmesi durumunda mikro ihracat KDV iadesi alınmaktadır. Mikro ihracatı kullanan firmalar için KDV iadesi istenmekte olduğu zaman fatura çok önemlidir. Bu nedenle de faturada olması zorunlu olan bilgilerin faturaya yansıtılması gerekmektedir. Kesilen faturada bulunması gereken bilgiler ise gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi ve numarasıdır. Alıcı firmanın da tam unvanı, adresi, vergi dairesi ve numarası yer almalıdır. Aynı zamanda faturaların kaşe ve imza bakımından da eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir.
Söylenen nitelik ve özellikte hazırlanmış olan faturaların KDV iadesi daha rahat ve pratik şekilde gerçekleşmektedir. Mikro ihracat aracılığıyla uluslararası ticari faaliyet yürüten kişilerin faturalarını kesmeleri, vergi hesaplamasının yapılması, muafiyet ve istisnalardan haberdar olmak oldukça önemli konulardandır. Fakat geleneksel ihracat işlemlerine göre mikro ihracatın işlemleri daha basit ve pratik olmakta işlevsel ticari alternatifler içinde yer almaktadır. KDV iadesi gibi bir haktan da faydalanmak işletmelerin son dönemlerde mikro ihracatı tercih etmelerinin nedenleri arasında olmuştur. Bu sayede mikro ihracata olan faaliyetlere olan ilgi daha da artmıştır. KDV iadesini önemseyen ve bundan yararlanmak isteyen her işletme ya da firma bu modele yönelmektedir.
Gümrük Kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınmakta olan kurum hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle çeşitli avantajlar hayata geçirilmiştir. Mikro ihracat ile ilgili yeni düzenlemeler ve gelişmeler oldukça insanların ilgisi daha çok arttığı için her geçen gün yenilikler mevcut olmaktadır. Mal ihracatı kapsamında elde edilmekte olan kazancın %50’sinin beyannamede bildirilen gelirlerden indirilebilmesi şeklinde bir imkan getirilmiştir. Bu kapsamda söz konusu olan indirimden faydalanmak için de kapsama girmekte olan ihracattan kaynaklanan yıllık hasılatlar toplamı şu şekildedir:
400 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması, 800 bin liraya kadar olanların ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az da ortalama tam zamanlı ya da eşdeğer olan kısmi zamanlı işçi çalıştırması. 1 milyon 600 bin liraya kadar olanların da ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az da ortalama iki tam zamanlı ya da eşdeğer kısmi zamanlı işçi çalıştırması. 2 milyon 400 bin liraya kadar ise ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı veya eşdeğer kısmi zamanlı işçi çalıştırması gerekmektedir. İhracatta bakıldığı zaman vergi muafiyeti KDV tutarı haricinde fatura tutarının 15 bin Euro’dan daha az olduğu satışlar için geçerli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anı zamanda ihracat işlemine tabi tutulmakta olan tüm mal ve ürünlerin 300 kilogramdan hafif olması da gerekmektedir. E – ihracat satışlarında vergi muafiyeti mikro ihracatın işlemlerini kapsamaktadır. Bu yüzden vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen firmaların yurtdışında yapacağı satışlarda mikro ihracat sınırlarını aşmaması gerekmektedir. E – ihracatta yer alan vergi muafiyeti sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmeler söz konusu ihracattan elde etmiş oldukları tüm gelirinin %50’sinin gelir vergisinden muaf tutulmasını sağlamaktadır. Böylelikle firmaların vergi ödemelerinde çeşitli indirimler sağlanıp firmaların daha kısa sürede büyümelerinin yolu açılmaktadır. Vergi muafiyeti uygulaması sadece son tüketici kişiler için yapılmakta olan satışlar için geçerli bir uygulama olarak tanımlanabilir.
Ürünlerin farklı yurtdışında hizmet vermekte olan farklı bir üretici firmaya satılması ve bu ürünlerin firma tarafından hammadde şeklinde kullanılması söz konusu ise de yapılan ticari işlemler mikro ihracatın işlemleri içinde değerlendirilmektedir. Sadece ihracatçı firmaları kapsamayan bir uygulama olduğu için de birçok farklı kişi ve kuruluş bundan yararlanabilmektedir. İhracatçı firma ya ada kişiler satış yapabilmek için kendi platformlarını ya internet sitelerini kullanmalarına gerek kalmamaktadır. Yararlanılan indirimler ile milyonlarca müşteri potansiyeline sahip E – ticaret platformları üzerinden satış yapabilir ve müşteri kapasitesini de katlayabilmektedir. Mikro ihracat vergi muafiyeti konusunda sağlanan avantaj ve indirimler dikkate alınarak firmalar bu konudan haberdar olmalıdır. Bu sayede daha hem büyüme hem de daha çok müşteri potansiyeli oluşturulmaktadır.
İnternetten ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen kişiler ve firmalar genellikle E – ticaret siteleri üzerinden yurtdışında satış yapabilmektedir. Bunu yanında bir E – ihracat sitesi kurarak da ürün ve hizmetlerini yurtdışında satmakta olan işletmeler bulunmaktadır. E – ihracat sayesinde yurtdışına satış yapmakta olan firmalar genellikle ilgilendikleri sektörde daha iyi şekilde ilerleyebilmektedir. Çünkü E – ihracat firmaları gelirlerini döviz olarak elde etmektedir. E – ihracat kullanarak ürün satışı yapmayı daha uygun görenler de farklı yöntemlerle satışlarını gerçekleştirebilmekteler. Mikro ihracat kullanan insanlar daha fazla avantaj ve kolaylık sağladıkları için bu yolu tercih etmektedir.
Sınırı olan bir model olduğu için de herhangi bir ürün gönderilirken bu kilogram sınırının dikkate alınması gerekmektedir. En önemli olan mikro ihracatı kuralarından olduğu için önem verilmesi daha uygun olmaktadır. Buna ek olarak tutarın da 15 Euro’dan fazla olmaması önemlidir. Yani kg 300 tutar 15 Euro olduğu takdirde işlem yapabilmeniz son derece mümkün olmaktadır. Ürünler bu nitelikleri taşımaktaysa kolay şekilde uygulamayı hayata geçirebilir ve sorun yaşamazsınız. Bunun yanında değer ve kiloya dikkat edildiğinde hızlı ve gayet pratik şekilde işiniz hallolmuş olacaktır. Bunları sağlamanız uygulamanın diğer avantajlarından da faydalanmanızı getirmektedir. Bu kg ve tutarın altında olan ürünler için de dolaylı teslim yoluyla ETGB ile beyan edilebilmektedir.
Tüm sürecin daha hızlı olması adına mikro ihracat kilo ve değer sınırı en iyi şekilde bilinip buna göre hareket edilmesi daha doğru olmaktadır. Aksi takdirde ürünün kabul edilmemesi gibi durumlarla karşılaşılabileceği için işiniz uzayabilir ve zaman konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Zaman konusunda da kişilere oldukça imkan tanıyan bu uygulama ile zamandan tasarruf ederek doğru şekilde değerlendirebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz şekilde gönderebileceğiniz ürünleri denizyolu, karayolu, havayolu ya da hızlı kargo yöntemiyle de teslim edebilirsiniz. Teslim alınmakta olan malların tüm bürokrasi ve gümrükleme işlemleri, dijital ortamda kolay şekilde gerçekleşmektedir. Bu yüzden kişiler daha fazla bu uygulama yönelerek fırsatlardan yaralanmaktadır. Güvenlik açısından da sorun yaşanmadığı için gönül rahatlığıyla işlemler yapılmaktadır.
Belirlenen limitler dahilinde gönderilmekte olan ürünler açısından sorun yaşanmamaktadır. Bu yüzden de limitlere dikkat edildiğinde mikro ihracat olarak sayılması için satış ve ihracat özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Yurtdışına gönderilecek olan diğer ürünler de bu kapsamında değerlendirilemeyeceği için gümrük müşavirleri tarafından detaylı beyanname ile taşınmaktadır. Sergi amaçlı kullanılan eşyalar, maliyeti olmayan ürünler, ilaçlar, kimyasallar, telefonlar vs çeşitli kontroller gerektirdiği için bunları kapsamamaktadır. Bu nedenle ürünlerin özellikleri tamamen taşınma kurallarına uygun olduğunda bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Kilo ve sınır tutarı bunlardan ibaret olup belirtilen hususlara dikkat edilmesi alıcı ve satıcı için önem arz eder. Ulaşması konusunda sıkıntı yaşanmaması için bu sınırların neler olduğunu bilmekte fayda vardır.
Mikro ihracat son dönemlerde daha yaygın hale gelmiş ve kendine özgü olan avantajlarından dolayı da oldukça tercih edilir hale gelmiştir. Bu ihracat yönteminin kargo firmaları da sektörde kolaylık sağlaması adına doğru adres olarak bilinmektedir. Bu konuda çok sayıda firma hizmet vermekte ve hangisini seçeceği konusunda seçim tamamen kullanıcıya ait olmaktadır. Özellikle süreklilik arz eden işler için bu firmaların arasından iyi seçim yapmak için incelemek gerekmektedir. Hizmet kalitesinin yanı sıra kargo fiyatları da seçilecek olan kargo firmasıyla anlaşma yapma yolunda oldukça etkili durumdur. Yıllara göre farklılık göstermekte olan kargo fiyatları konusunda talepteki artış ve yetersiz kapasite kargo fiyatlarında artışa neden olmaktadır.
Hatta kargo fiyatının değeri ürünün değerinden daha fazla olmaktadır. Lojistik masrafları bir hayli artınca insanlar daha uygun olan kargo fiyatları aramakta ancak enflasyonla birlikte bunu sağlamak imkansız hale gelmiştir. Onlarca farklı siteden hizmet verebilen ve dünyanın her yerinden ödeme alan siteniz ile satış yaptığınız zaman kargo süreci başlamaktadır. Burada oldukça avantajlı bir konuma sahip olmanız mümkündür. Çünkü e – ihracat kargo süreci yurtdışındaki gönderiler kadar basit bir şekilde işleyebilmektedir. Karmaşık gümrük işlemleri ya da belgelerle uğraşmanıza da gerek kalmamaktadır. Ürünlerinizi emanet etmek istediğiniz firmalar genellikle gönderilerinizi adresten almaktadır. Sizin tek yapmanız gereken şey ürünü iyi şekilde paketlemek ve sağlam şekilde teslim etmektedir.
E – ihracat kargolarına bakıldığı zaman gümrük konusunda da büyük bir avantaj elde etmiş olarak yurtdışına gümrüksüz mal göndermeniz mümkün olmaktadır. Burada sadece sınırları bilmek ve buna göre ürün teslim etmek gerekmektedir. E – ticaret firmaları açısından en mantıklı görülen ve tercih edilmekte olan yöntem bu olduğu için satış yapmak için bu yol izlenmektedir. Gönderiler ETGB ile gerçekleşmekte ve bu belgenin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu belgeyi düzenleme yetkisi olan bir firmayla anlaşma yapmanız yeterli olmaktadır. Kapsam dahilindeki ürünleri yurtdışına gönderir gibi paketleyip faturasıyla birlikte yetki vermekte olduğunuz kargo firmasına vermeniz yeterli olmaktadır. Mikro ihracat kargo firmaları bu şekilde işlemekte olup gümrüksüz şekilde mal gönderme işlemleri bu şekilde yapılmaktadır. E – ihracat kargo firmaları yurtiçindeki diğer firmalardan daha farklı olmakla birlikte bazıları anlaşmalı olduğu için e - ihracat kargolarını da taşımaktadır. Birden çok seçeneği bulunan kargo firmalarından size daha uygun geleni tercih ederek anlaşabilirsiniz. Bu sayede işleriniz daha kolay ve pratik bir şekilde halledilirken ürünün güvenilirliği için de emin olabilirsiniz. Yurtdışına göndermek istediğiniz ürünün daha sağlam olması ve yurtdışındaki müşterilerinizi daha mutlu etmek adına doğru bir kargo firmasıyla anlaşmalısınız. Hizmet kalitesinin en yüksek olduğu kargo firmasının tercih edilmesi mikro ihracat alanında sorun yaşamanızın önüne geçmektedir. Seçtiğiniz kargo firmasının kargo kalitesi de size sunduğu ve müşteriye sunduğu hizmet doğrultusunda aynı olmalıdır.
Mikro ihracatın yapılması için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Belirli şartların sağlanması durumunda her şirket bu yöntemi kullanarak ihracat yapabilmektedir. Günümüzde teknoloji ile aslında bireysel olarak yurtdışı satışı yapmakta olan şirketleri görmekteyiz. Hatta bu şirketlerin içeriği yani satılan ürünler kadın ve erkek giyim ürünleri, anne bebek ürünleri, mobilya, ev tasarımı ve ev tekstili olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece ürün var diyerek satış yapmak doğru olmadığı için de ihracat yapmak isteyen kişiler kesinlikle girmek istedikleri pazarı araştırarak ona uygun bit yol izlemelidir. Ülke pazarında yer alan olası rakipler ve stratejiler önemli olduğu için bunlara hakim olunması gerekmektedir. Mikro ihracat konusunda da yeterli ve doğru bilgilere ulaşmak önemlidir.
Bu sayede uzun vadede daha sağlıklı ticaret yapabilmek çok daha mümkündür. Mikro ihracatın yapılması için mutlaka bir şirkete ihtiyaç duyulmakta ve bu büyük bir şirket olacak diye bir şey yoktur. Şirket bulunulmasının gereği de fatura kesme ve vergi bildirimlerine sahip olmanın zorunlu olmasıdır. Büyük bir şirkete ihtiyaç duyulmadığı gibi küçük bir şirketle de mikro ihracatı gerçekleştirmek mümkündür. Dijital dünyada son derece popüler bir hale gelmekte olan E – ihracat klasik bir ihracat modelinin yerini çoktan almıştır. Geleneksel ihracata bakıldığı zaman gümrük işlemleri 3 ya da 7 gün arasında sürmekteyken E – ihracat için bunu söylemek yanlış olur. Çünkü oldukça hızlı ve pratik olan bu yöntem ile işlemler en fazla 48 saat sürmektedir.
Tüm bunlar doğrultusunda mikro ihracat kimler yapabilir? Sorusunun yanıtı olarak da küçük bir şirketi ola herkesin yapabileceğini söyleyebiliriz. Ürünlerin dünyanın diğer ucuna gönderilmesi mümkün hale gelmişken kişiler de bu fırsatı kaçırmak istemeyerek çoğu insan bu ihracat yöntemini kullanmaktadır. Dijital ortam imkanlarının çok daha geniş olması ve sonuca gidilmesi açısından kolaylık sağlamasıyla E – ihracat trend hale gelmiştir. E – ihracata olan yatırım maliyetlerinin düşük olması sayesinde de isteyen insanlar hemen bunu hayata geçirebilmektedir. Risk düzeyi en az olmakla beraber banka teminatı da söz konusu olmamaktadır.
Bu durum karşısında ise istenen koşulların sağlanması sayesinde hemen hemen herkesin E – ihracat yapması mümkün hale gelmektedir. Mikro ihracat kurallarına uyulması ve kişilerin eksiksiz ve doğru şekilde belge, fatura vs bulundurması işlemlerde soru yaşamalarını önlemektedir. Yurtiçinde ürün hakkında satış ve pazarlama yapan kişiler eğer yurtdışında da bu işin bu denli karşı ve iyi ilerleyeceğini düşünmekteyse E – ihracat yapmaları doğru olacaktır. Ürünlerinizi web sitesinde güzel ve kaliteli şekilde tanıtarak müşterilerin güvenini kazanabilirsiniz. Müşterilerin ürünler hakkında bilgisi bu web sitesi ile oluşacağı için buna ihtiyacınız vardır. Aksi takdirde işiniz daha da zorlaşabilir ve tanınma, güvenilirlik konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı havayolu ve karayoluyla posta ya da hızlı kargo yoluyla gelen giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılmaktadır. Gümrük beyanına ilişkin olan tüm işlemler elektronik ortamda yürütülmektedir. Bu uygulamada çıktı kağıt aranmasına gerek kalmamaktadır. ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler asına yetkilendirilmekte olan hızlı kargo operatörleri yapmaktadır. Kağıt çıktı aranmaması ve gümrük müşavirleri tarafından düzenlenmiyor oluşu küçük çapta ihracat ya da ithalat yapan kişilerin, işletmelerin zamandan ve paradan tasarruf etmesine de yardımcı olmaktadır. Mikro ihracat bu konuda da kolaylık ve avantaj sağlayarak kullanıcılara her zaman için destek olmaktadır. Bireysel kullanım için satın alınmakta olan eşyanın gümrük işlemleri yetki verilen kişiler tarafından yapılabilmektedir.
Bu da yurtdışından satın almakta olduğunuz ürünler için ek prosedürlerle uğraşmanızı engellemektedir. Limitler dahilinde ihracat yapmakta olan kişiler de mikro ihracat beyannamesi maliyetlerini azaltmaktadır. Aynı zamanda bu ihracatlardan vergi iadesi almakta son derece mümkün olmaktadır. ETGB kapsamında yapılabilecek hızlı kargo işlemleri olup bunlardan biri değeri 150 Euro’yu geçmeyen, kişisel kullanıma uygun olan özel kitap ya da basılı yayınlardır. Miktarı 300 kilogramı geçmeyecek şekilde ve tutarı 15 Euro’yu geçmeyen diplomatik eşyalar hariç miktarı 30 kg geçmeyen serbest dolaşıma giriş rejimine konu olan ticari miktar ve mahiyet ar etmeyen eşyalar.
Numunelik olan eşyalar ve modeller, yolcunun gelişinden bir ay öncesinde ya da üç ay sonrasına kadar gelmekte olan kişisel eşyası. Kamu kurum ve kuruluşlarına, kütüphanelere, müzelere eğitim ya da bilimsel araştırmayla uğraşan kuruluşlara gönderilen ya da bunlar tarafından temin edilmekte olan kitap ya da basılı yayınlar. Kişilerin aylık 5 adet ürün sipariş edebileceği ve şirketlerin toplam 5 adet numune eşya sipariş verebileceği bilgisi yer almaktadır. Bu Resmi Gazetede her ne kadar yer alıyor olmasa da bu konu hakkında dikkatli olmakta fayda vardır. Aynı ürünün tek bir kişi tarafından çok sayıda sipariş edilmesinin gümrük kontrolleri sırasında farklı muameleye tabi tutulacağı söz konusu olabilmektedir.
Gümrük mevzuatını uyarınca bazı eşyaların aya da ürünlerin ithalat edilmesi de mümkün olmamaktadır. Cep telefonu, takviye edici gıdalar, sporcu gıdalar, kozmetik ürünleri, elektronik sigara ve kartuşları. Ancak reçete ya da doktor raporu gibi belgelerle şahsi tedavide kullanılmakta olan ilaçlarla belirli koşullar altında sporcu gıdaların getirilmesine de izin verilmektedir. Bu durumların bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi mikro ihracat konusunda daha iyi işlemler ve sonuçlar almanıza yardımcı olmaktadır. Aksi takdirde işlemler ya da ürünün gönderilme aşamasında sorunlar çıkabileceği gibi hem gönderici hem de alıcı mağdur olabilmektedir. Mikro ölçekte ihracat yapmakta olan ihracatçıların gümrük beyanı maliyetleri de azaltılarak ihracat yapmaları ve de vergi iadesi almaları muhtemelen bir durum olmaktadır.
Şartları gereği bakıldığı zaman klasik modele göre daha esnek bir yapısı olan mikro ihracat kullanıcılara da rahatlık sunmaktadır. Yine de birtakım şartlara bağlı olması ve de bu şartları yerine getirme konusunda titiz olmak zorundadır. İhracatçıların taşımaları gereken şartlardan biri olarak vergi mükellefini söyleyebiliriz. Vergi mükellefi olmak bir kişinin ya da kurumun, şirketin, firmanın ticaret yapmasını yasal olarak engelleyen bir durumun olmadığını göstermektedir. Vergi mükellefi olmak için de şirket kuruluşu gerekli olmaktadır. Bu noktada şirketin ölçeği önemli olmamakla beraber anonim ve limited şirketleri gibi şahıs şirketleriyle de mikro ölçekli olarak ihracat yapabilmek son derece mümkündür. Yani bireysel olarak ihracat yapılacaksa mikro model bunu da mümkün kılmaktadır.
Şirketin fatura kesme ve vergi bildirimi yapma yetkisinin olması da gerekmektedir. Çünkü süreç yürütülürken yalnızca yasal çerçeveler doğrultusunda kesilmiş faturalar baz alınarak yürütülmektedir. Aynı zamanda yurtdışı a ürün satmakta olan firmanın gümrük sistemine ilgili yerlerden ihracatçı unvanıyla da kayıt yaptırması gerekmektedir. Süreci yürütme görevi tamamen lisanslı lojistik ve kargo firmaları tarafından yapılmaktadır. Yasaklı olanlar dışında kalmış ürünlerin çizilmiş sınırlar dahilinde yurtdışına satılmasıyla da bu yöntem kullanılmaktadır. Mikro ihracatın yapılma aşamasında gerekli olan birtakım belgeler, evraklar bulunmaktadır. Evrak konusunda oldukça avantaj sağlayan bu yöntemde de çok olmasa da bazı belgelere ihtiyaç duyulması gayet normaldir.
Söz konusu olan belgelerden en ufak şekilde birinin eksik olması ya da tamamlanmaması, belge üzerinde bulunan bir yanlışlık ihracat sürecinin başlamamsına ve sorunlar çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden daha hassas davranarak ilk olarak kişiler hangi belgelere ihtiyaç duyulduğuna bakılmalı ve bunları hazır etmelidir. Aksi takdirde eksik ya da yanlış olan belgeler ürünün gönderilmesi aşamasında eksiklikleri doğurabileceğinden ürün gecikmesi ya da iptali söz konusu olabilir. Mikro ihracat için neler gerekli? Sorusunu yanıtı olarak sıralanabilecek olan belgeler şunlardır: Dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu, maliye onaylı olan fatura ya da E – arşiv fatura, İngilizce faturaya ihtiyaç vardır.
Mikro ihracatın sizlere sağlamakta olduğu avantajlardan faydalanmak için kuralları en iyi şekilde bilmelisiniz. Bunun yanında sizden istenen belgeleri de hazır ederek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Mikro ihracat hakkında daha iyi ve genel bilgilere sahip olarak işlem yapabilir ve işlemlerinizin hızlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ETGB ile gönderim sağlanmalı ve buna da dikkat edilmelidir. Mikro ihracatın sağlanması için gerekli olan evrakların tam olarak hazırlanması da ürün ve hizmetlerin yurtdışına daha rahat gönderilmesi konusunda kolaylık sağlamaktadır. Bu yüzden mikro ihracatın yapılması için gerekli olan en temel bilgileri bilmeniz ve bu doğrultuda işlemler yapmanız önemlidir.
İhracat modelleri içinden mikro ihracat E – ihracat, ya da E – ticaret yapmak oldukça karlı ve kolay işlemlerdendir. Ancak bu modellerin en maliyetli kalemi ise lojistik süreçler olmaktadır. Yurtdışına kargo gönderme prosedürlerinin, maliyetlerinin yurtdışı pazarlara açılmak için dikkatle analiz edilmesi gereken noktalarından biridir. Yurtdışına kargo göndermek için nelerin yapılması gerektiği, hangi kargo firmasının tercih edileceği gibi hususlarda iyi şekilde araştırma yapılarak en uygun olan kargo firmasına yönelmek daha doğru olmaktadır. Yurtdışına kargo göndermek için anlaşma sağlamakta olacağınız firmaların kalitesini araştırmak için belirli kargo fiyatlarının hizmetleri, kalitesi ve de güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yurtdışına gönderilecek olan ürünün firmanı kurallarına göre hazırlanması gerektiği için ilk olarak kurallar ve şartlar bilinmelidir. Çünkü yurtdışı kargo firmalarının prosedürleri bazen çok farklı olabilmekte ve ürün gönderimi konusunda sorun yaşamamak adına dikkat etmek gerekmektedir.
Yurtdışına gönderilecek olan ürünün maliyeti de firmalar açısından fark edebileceği için tutar konusunda da kıyaslama yapılabilmesi mümkündür. Yurtdışına gönderilecek olan ürününü kargo fiyatının en aza indirgenmesi için daha küçük boyutlarda paketleme yapılmasına dikkat edilmelidir. Minimum ağırlık ve boyutta olduğu zaman kargo tutarı da aynı doğrultuda fark edeceği için kişilerin bu hususlara dikkat etmesinde fayda vardır. Yurtdışı kargo firmalarının yurtdışı kargo fiyatlandırmalarında farklı prosedür ve kuralları olduğu için bütçenize en uygun olan kargo firması ile anlaşma yapmanız daha doğru olmaktadır. Bu yüzden de size her açıdan daha uygun ve yakın olan kargo firmasını tercih edebilirsiniz.
Mikro ihracat yurtdışı kargo anlaşma konusunda belirtilenlere dikkat edilerek hareket edilip anlaşma sağlanırsa gönderici daha memnun olacak şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Ancak bu konuya sadece maliyet odaklı bakmamakta önemli olup hizmetin kalitesi ve ürünün teslim ediliş şekline de dikkat edilmelidir. Yurtdışına satış yapmayı düşünmekte olan bir firma ya da şirket için çok sayıda kargo firması seçeneği mümkün olmaktadır. Bu yüzden insanlar kararsız kalabilmekte ve hangi kargoyla anlaşma yapacağı konusunda etlik gösterememektedir. Ancak bu noktada ilk bakılacak olan nokta hizmet kalitesi ve ürünün teslim edilişidir. Tabi ki düşük bütçe ile işlerini halledip ürünü göndermek isteyen kişiler de kargo maliyeti karşılaştırmasına gidebilir.
Gerekli yetki ve izinleri alan birçok yurtdışı kargo firmaları ile ürününüzü gayet iyi şekilde gönderebilir ve işlerinizin aksamasına engel olmuş olursunuz. Kargo firmasının çalışma koşulları da kişileri tercih yapma noktasında belirleyici kılmaktadır. Bir firma ile çalışacak olan kişiler firmanın sunmakta olduğu koşullara uyarak hareket etmelidir. Aksi halde bu firma ile çalışması çok da doğru olmamaktadır. Bu yüzden anlaşma sağlamadan önce mikro ihracat kargo firmasının koşullarını iyi bilmek adına incele e yapmalısınız. En başta bunların bilinmesi mağdur olmamak ve firmanın da hizmet kalitesinin düşmemesi adına önem arz eder. Müşteri memnuniyetini sağlanacağı bir kargo firmasıyla anlaşmak her zaman için daha doğrudur.
Mikro ihracat için yurtdışına kargo gönderilmesi durumunda bazı standartları karşılanması gerekmektedir. Bu standartlar hizmetin kalitesi, müşterinin memnuniyeti ve kargonun maliyeti olarak sıralanabilir. Mikro ihracat kargolarının seçilme noktasında son derece titiz ve duyarlı davranılması gerekmektedir. Yurtdışı kargo firmalarının bu konularda çeşitli standartları ve prosedürleri olduğu için de bunların bilinmesi önemlidir. Burada kargo paketinin boyutu, ağırlığı, içeriği gibi detaylar önemli bir rol oynamaktadır. Kargo paketinin alınmakta olduğu ve gönderilecek bölge önemli olduğundan yurtdışına ucuz kargo göndermek adına farklı yöntemler mevcuttur. Yurtdışına daha ucuz kargo göndermek için belirli ülke ve bölgelere özel uluslararası kargo yöntemleri sunmakta olan hızlı kargo firmasını seçmeye özen göstermelisiniz.
Standartlara uygun olacak şekilde düzgün ve sağlam bir paketleme yapmalısınız. Paketin çok fazla büyük ve ağır olmamasına dikkat ederek anormal boyutlardaki kargo paketlemelerinden kaçınmalısınız. Müşterinin gönderiyi iade etmemsi için de belirtilen özelliklerde ürün gönderdiğinizden emin olarak paketi hazırlamalısınız. Müşterilere sipariş sırasında belirtilmekte olan maliyetleri göstermelisiniz. Yurtdışı gönderilerinin en iyi fiyatları, hizmetleri ve seçenekleri hakkında en iyi şekilde bilgi alarak hareket etmelisiniz. Yurtdışı kargo paketleme durumu teslimat sırasında ortaya çıkabilecek olan fiziksel zararların önlenmesi ve yurtdışı kargo maliyetlerinin düşürülmesi adına önemlidir. Bu konuda sadece kargo firmasının vermekte olduğu garantiler yeterli olamayabilir. Paketler çok sayıda paketin içerisinde istiflenebilir.
Bu olumsuz durumların önüne geçmek için de paketleme konusuna daha fazla önem verilerek titiz davranılmalıdır. Paketlerin zarar görmemesi ve sağlamlığını koruması için dayanıklı bir paketleme yapılması gerekmektedir. Hassas ve kırılgan olan ürünler için de ayrıca paketleme yapılmalıdır. Bunun yanında kişilerin merak ettiği E – Ticaret İçin Mikro İhracat Kargoları En Ucuz Nasıl Gönderilir? Sorusunun yanıtı olarak da paketleme son derece önemli tutulmaktadır. E – ihracat ve mikro ihracat firmalarının en yüksek karı elde etmeleri için kargo maliyetlerini minimum düzeyde tutmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Yurtdışı kargo fiyatları, paket hacimleri bireysel ya da kurumsal gönderici türüne göre değişmektedir.
Yurtdışına en uygun şekilde kargo gönderme yöntemleri belirtilen hususlardan oluşmakta olup bunlara dikkat edilmesi kargo maliyetinin en aza indirgenmesi demektir. Bu anlamda sizi mağdur etmeyecek olan kargo firmalarıyla anlaşarak hızlı ve güvenilir şekilde paketlerin ulaşmasına dikkat etmelisiniz. Mikro ihracat konusunda yurtdışı ürünlerinin paketlenmesi ücretleri olumlu şekilde etkileyeceğinden ürünlerin doğru şekilde tartılması da önemlidir. Alıcı adreslerinin doğru şekilde anlaşılması da ekstra bir kargo maliyeti ödenmemesi konusunda sizlere yardımcı olmaktadır. Yurtdışına gönderilecek olan ürünlerde en uygun olan kargo firmasını seçmek ve anlaşmak E – ticaretin geliştirilmesi için de son derece en etkili adımdır. Ürünün değiştirilmek istenmesi ya da farklı durumlar için de gerekli hassasiyet gösterilirse ekstra kargo maliyeti ödenmemiş olur.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her alanda önemli yenilikler olmuş ve bu ticaret yapan ve yurtdışıyla bağlantılı olan firmaları da ilgilendirir olmuştur. Mikro ihracat gibi konularda da insanların işlerini kolaylaştıracak ve süreçleri hızlandıracak olan gelişmeler bir hayli tercih edilir olmuştur. E – ticarette bu şekilde gelişme göstererek ihracat konusunda önemli adımlar atılmıştır. Söz konusu olarak ülke içinde büyümekte olan işletme, firma ve işyerleri de bu şekilde daha çok büyüme gösterebilmiştir. Mikro ihracat yurtdışına belirtilen ağırlık ve tutarda gönderilmesi gereken ürünleri ifade ettiği için aslında kavram olarak ve işlemler açısından da bu işe girmeden önce bilinmesi gereken unsurlar yer almaktadır.
E – ticaretin kendi alanında birçok avantajı olmakla birlikte insanların bu yolu seçmesinde de oldukça etkili olmaktadır. Birçok konuda hem şahsi hem de firma olarak birçok fırsatlar ayağınıza gelerek klasik ihracat yöntemlerinden daha karlı bir durma gelmektesiniz. Bu noktada E – ihracat için bilinmesi gerekenler olmakta ve bunu yöntemi kullanacak kişiler bu konu hakkında detaylı ve genel bilgiler sahip olmalıdır. E – ihracatın nasıl yapılması gerektiğini bilmek bu iş için ilk adımdır. Tabi ki belirli kuralar ve şartlar olduğu için onlar yerine getirilmediği takdirde nasıl yapıldığının bilinmesinin önemi olmayacaktır. Bu yüzden de E – ticaret hakkında ilk olarak şirket kurmakla işe başlayabilirsiniz.
Satılacak olan her ürünün faturası olmalı ve bunun belgelerle kanıtlanması gerekmektedir. Satmayı düşündüğünüz ürünü iyi şekilde belirleyip en nitelikli olan ürünü seçmek de önemlidir. Bunu da en kaliteli ve en uygu şekilde temin etmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu ürünü nasıl pazarlayacağınızın yollarını bulmalısınız. Güvenilir ve eksiksiz şekilde çalışacak olan E – ticaret altyapısı oluşturmak gerekir. Hedef olan ülkenin ödeme yöntemleri konusunda rahat etmesi amaçlı olarak ödeme seçenekleri geliştirilmelidir. Ürünler kategori, renk, beden, çeşit olarak müşterinin anlayabileceği şekilde belirtilmelidir. Bu insanların sizin hakkınızda ve ürünler hakkında daha kolay bilgi edinmesini sağlayacaktır. Ürünlerin başlıkları ve içerikleri anlaşılır şekilde kurallara uygun olarak belirtilirse kendinizi daha iyi tanıtmış olursunuz.
Hedef olan ülkenin dilinin anlaşılır ve açık olmasına dikkat etmelisiniz. Kişisel verilerin korunması konusuna da ayrı olarak dikkat etmeniz önemli olmaktadır. Mikro ihracat konusunda belirtilen bu nitelik ve özelliklere dikkat ederek işe başlamak sürecinizi son derece olumlu etkilemektedir. Lojistik altyapının hazırlanması, pazarlama dikkat edilecek olan unsurlardan olduğu için ilk olarak bunun temelini iyi şekilde atmalısınız. Milyonlarca müşteriye ulaşmak adına yapılan bu uygulama sayesi de işlerinizi daha çok büyütebilir ve dünyaca tanınan firma haline gelebilirsiniz. Bunu yaparken ürünlerin paketleme ve işlem durumlarına da dikkat ederseniz ek bir masraf ya da uğraşınız olmayacaktır. Bu sayede kolaylıkla birçok insana ulaşabilir ve karınızı katlayabilirsiniz.